vrijdag 21 januari 2011

Versneden Nine-Patch tutorial (hidden nine patch)

Ergens op het internet vond ik een leuke, snelle techniek: "Hidden Nine Patch" ofwel een versneden nine-patch. Ik ben echt iemand die het heel leuk vindt om "snelle" foefjes te ontdekken en dit is er zeker een. Ik heb een blok uitgewerkt met de lapjes die ik over had van het roze boxkleed. Ze komen uit een paar charmpacks en zijn dus 5x5 inch. Maar iedere andere maat kan ook.

Zo maak je dit blok:


stap1:
Maak een ninepatch blok, dit kan uit verschillende stofjes of enkele kleuren, beide geeft een leuk resultaat. Neem vijf donkere en vier lichte kleuren. Ik heb in het voorbeeld maar twee kleuren gebruikt, maar het kan natuurlijk veel bonter. Hoe meer kleuren je gebruikt hoe minder goed je kunt zien met welke techniek het blok is gemaakt. Het lijkt dan of je eindeloos veel kleine naadjes hebt genaaid!
Maak het blok niet te klein, het wordt immers nog in vieren gedeeld.

stap 2:
Zorg dat het blok goed recht gesneden is en natuurlijk gestreken.
Snijd het blok horizontaal en verticaal door.

Stap 3:
Je hebt nu vier kleine blokken. Draai ze naar keuze een of enkele slagen en naai ze terug aan elkaar. Hier zie je drie mogelijkheden:

En hier zijn een paar ideetjes voor een hele quilt in deze techniek:

dinsdag 18 januari 2011

Lieke's speelkleedIn november is een nichtje van me bevallen van een dochter. Morgen gaan we op kraamvisite en dan kan ze dit speelkleed verwachten.
Komt hij je bekend voor? Dat klopt, het is het roze zusje van het quiltje hieronder wat ik al eerder liet zien op deze blog. Het patroon van dit quiltje is van de Moda Bake shop. Je vindt het hier


maandag 3 januari 2011